私の実家は青森の材木屋です。
子供の頃から木々の香りに包まれて育ちました。祖父が昭和19年に下駄屋を始め、父の代になってから、青森ヒバの専門店になりました。厳しい風雪にも耐え、たくましい生命力を持つ青森ヒバに父が惚れ込んだのです。「青森ヒバ」は、青森県を代表する針葉樹です。木曽ヒノキ(長野県)、秋田スギ(秋田県)と共に〈日本三大美林〉に数えられています。ご存じのように東北の冬はとても厳しい。青森ヒバは成木になるには気の遠くなるような歳月が必要です。直径50センチで200年、直径1メートルに育つには300年ほどかかります。これはスギの3倍も時間がかかるそうです。青森の名は、ヒバの「青々とした森がつらなっているところ」から取ったとされ、青森県の県木にも指定されています。まさに、青森の木なのです。私はその青森ヒバから抽出した精油やその特性を生かした商品を作っています。青森ヒバは、よく「スッとした香り」とか「新築の香り」、「落ち着く香り」と表現されます。私自身、言葉でなんとお伝えしたらいいかわかりません。ですが、一度匂いをかいでいただけたらと思います。なんとも爽やかな、心地よい気持ちに包まれるのです。私たちは青森ヒバには「自然の香り」のほかに、「高機能(抗菌、防虫、消臭、リラックス)」が備わっていると考えています。昔から、青森ヒバは腐食に強く、耐久性に優れていたため、建築用素材として使われていました。シロアリなどの虫除けや防腐剤のなかった時代、経験的に長持ちする青森ヒバが選択されてきたのでしょう。抗菌効果や防虫効果も高く、中尊寺の金色堂(岩手県)、掛川城(静岡県)、出雲大社(島根県)などの重要文化財にも使用されてきました。成分分析をする知識も機械もなかった時代から青森ヒバは〈なにか不思議な効能〉があると思われていたようでした。近年になり〈なにか不思議な効能〉は、科学的に解明されました。青森ヒバから抽出される精油に含まれる成分「ヒノキチオール」「β-ドラブリン」がその理由でした。成分には抗菌、防虫、消臭、リラックス効果があり、この成分が含まれる木は世界でもまれで、現在の日本では天然ヒノキチオールを抽出できる原料は、そのほとんどが青森ヒバです。Cul de Sacで取り扱う商品の原材料は、木材所の製材時に発生する「曲がった木」「端材」「廃材」を使用しています。中には「鉋屑」(かんなくず)もあります。「くず」と言っても、「ヒノキチオール」「β-ドラブリン」を含んだ大切な資源です。私たちは、数百年かけて育った青森ヒバの、端材ひとつ、鉋屑1枚も無駄にならないよう心がけています。もちろん、木材を乾燥させる際の燃料も端材を使用しています。私たちは本来あるべき形の、自然をより身近に感じられるオーガニックプロダクツを目指しています。青森ヒバ精油」は、幹の部分から抽出します。皮から3~5センチ内側の〈赤身〉と呼ばれるところです。赤身の周りを覆う白太を取り除いた部分を水蒸気蒸留し、精油を抽出しています。抽出できるのは100キロの青森ヒバ材を使っても1キロほど。たった1%しか取ることができません。青森ヒバは、私が生まれた時からいつもそこにあった木です。力強く、優しい香りに満ちあふれています。精油のほか、織物や工芸品などシンプルで美しい商品もご用意しています。青森ヒバがもたらす、心地よい安らぎと機能性を是非ともご体感いただければと思います。

 

Aomori Hiba is a native Japanese tree and one of the three most beautiful indigenous trees including Kiso Hinoki (Nagano) and Akita Sugi (Akita.) Aomori Hiba, the symbol of Aomori prefecture, is widely grown in Shimokita and Tsugaru Peninsulas. The number of this Aomori Hiba is 3 times more than the Kiso Hinoki and 7 times more than the Akita Sugi. Thus, it will supply stable as a building material in the future. Although this Aomori Hiba takes a long time to mature, it is still beautifully preserved. One of the reasons is that the forest has been strictly protected by the government since the Edo period. So, which means the felling of Hiba by the Tsugaru/Nambu clan has to be decided by the head of each clan. They have even drawn up regulations and have prohibited entering a mountain area after felling. In recent years, thinning and planting has been implemented regularly from a preservation perspective, and Hiba is supplied according to a certain plan. Hiba is nurtured slowly under the severe snowy wind in the North of Japan. It actually takes three times longer than that of Sugi. However, Hiba matures into to a fine-grained wood beautifully and sophisticatedly. Aomori Hiba is historically used to build Japanese shrines and Buddhist temples because of its function, corrosion-inhibiting composition, industrial-strength, antibacterial, and insect repelling traits. In comparison to Hinoki, Ginkgo, or other trees, Aomori Hiba is resistant to water and has an amazing antibacterial effect on a mold and bacteria, and it repels termites. It contains two ingredients, Hinokitiol and β-Dolabrin, both of which have antibacterial, insect repelling, deodorizing, and ataractic effects. Aomori Hiba is the only tree which has these two ingredients in Japan and it is distinctive throughout the world. Building material for shrines and temples come from the first class wood which is over 200 years old, and are thick and straight. But we also use cuttings that are not straight and not usable for building materials. Our aim is to create organic products which make you feel close to nature. We mainly produce our products in my family timber factory which has been running since my grandfathers’ generation in the north of Shimokita Peninsula. The factory is located in a village on the northern tip of Honshu, and now produces only the Aomori Hiba products. We use cuttings as fuel to dry wood and think how to effectively utilize cuttings and scraps from the lumber process to create our products. For instance, we made a dehumidifying and deodorant agent from compressed powdered Hiba. We can generate a wild and unique design product making use of branches which can’t be used for building materials. In addition, we encourage a poplar traditional craftsman techniques. Aomori Hiba has a beautiful white surface and a calming scent. Baskets which are made by Aomori Hiba change color to a fine amber over time. These are made by Enji Shibata who is a master of Aomori Hiba. Previously he was as a part of a local forestry office assessing the class of timber and know Hiba’s characteristics thoroughly. You will be amazed by his distinctive and excellent technique of wood shaving. Mr. Shibata has a pleasant personality and is the only Hiba basket craftsman. Also, we have produced a Hiba textile made from shaving wood threads which are made by experienced craftsman off site. All those products are impossible to mass-produce, and they are well designed and heartwarming, and highly functional. In order to enforce creative manufacturing, we aim to create a new style of tradition which deeply connects with our everyday lives.